tiistai 14. huhtikuuta 2009

Sokeria, sokeria, enemmän sokeria

Minä inhoan aspartaamia, asesylfaamia ja muita keinotekoisia makeutusaineita. Ne aiheuttavat vatsavaivoja. Tarkempaan kuvaukseen en viitsi ryhtyä, mutta vakuutan, että moisten aineiden vaikutukset eivät ole mukavia minusta eivätkä ympäristöstäni.

Jos joku haluaa mättää napaansa mukamakeita ruokia, siitä vain, mutta minä mieluummin syön rehtiä sokeria. Jos ja kun pitää vahtia vyötärölinjaa, niin syön sitten vähemmän. Ja oikeastaan olen mieluummin tanakka kuin turvoksissa.

Oikeastaan harmitukseni ei kohdistu makeutusaineisiin, vaan siihen, miten ne piilotetaan ruokiin. Tykkään - hankalan vatsan takia - juoda kuuriluontoisesti Gefilus-shotteja tai vastaavia silloin, kun jogurtti ei maistu. Ne tuntuvat auttavan. Olen kuitenkin pari kertaa ostanut vahingossa sokerittomia shotteja. Pakkaus on niin samanlainen tavalliseen verrattuna, ettei kaupassa kiireessä eroa huomaa. Vasta kotona maku ja myöhemmin turvotus paljastavat, että sokerittomuus tarkoittaa aspartaamia. Kalorimäärä on pudonnut puoleen, mutta jos 30 kaloria tuhoaa dieetin, niin huonosti menee.

Sama pätee moniin tuotteisiin. Kevyt jogurtti, sokeriton marjakeitto, light limonaati ja mehu kuulostavat hyviltä, mutta aiheuttavat vatsavaivoja. Huvittavin esimerkki on kevyt kristalli eli hieno sokeri, jossa on osa makeutusainetta.

En tunne ketään diabeetikkoa, joten en tiedä, ovatko keinotekoiset makeutusaineet heille sopivia. Toivottavasti. Olisi kurja ajatus, että noin monille aineille ei olisi muuta käyttöä kuin keveyden tavoittelu. Tavallinen painonhallitsija ei minusta niitä tarvitse. Ainakaan muille niitä ei saisi tarjota. Muistan eräänkin seminaarin, jonka tauolla ainoa vaihtoehto oli "kevytmehu", jonka keveyden salaisuuden opin tuntemaan seminaari-iltapäivän kuluessa.

Tämä oli vatsataudista toipuvan valitus, mutta silti toivon parempia merkintöjä pakkauksiin.

3 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Keinomakeutusaineilla on muun lisäksi laksatiivinen vaikutus.

Aspartaamihan taitaa oikeasti olla hermomyrkky. LinkkiSe on aika uskomatonta mita elintarviketeollisuus syöttää meille. Onkohan se kaikki aivan laillistakaan?

Armi kirjoitti...

No, mulla jäi osittain kesken Petos lautasella -kirja just sen takia, että tiedän, etten pysty tekemään kaikkea ruokaa alusta asti, joten on parempi, ettei tiedä...

Anne Rongas kirjoitti...

Ja eikös ole hauskaa, että ei-mitään-ehtaa sisältävä mehu on nimetty Fun Light! (Un Like olisi paree.)

Kuulun joukkoon kevyttuotteiden kaihtajat. Ei sokeri sinänsä ole paha, hunaja varsinkaan. Määrä kyllä. Mutta aitoa tavaraa tänne, pls. Kartan lähes kaikkia kevyt-tuotteita.