maanantai 10. elokuuta 2009

Reilusti luomua ja ekoaAjelimme viime viikolla Tampereelta kotiin päin. Matkalla pysähdyimme Iittalassa. Mies haluaa joka kesä katsoa, mitä siellä on. Minua eivät kummalliset keramiikkaesineet ja pujoa puskevat ruusupensaat enää kiinnostaisi, mutta suostun vierailuun, koska käynti siellä ei tee isoa lenkkiä ja aina toivon, että joku olisi kitkenyt ne rehottavat rikkaruohot. (Kuvan kukka ja kimalaiset eivät ole sieltä, vaan oman pienen talomme pihalta.) Mutta onhan Iittalassa Kultasuklaan myymälä. Nytkin mukaan lähti kimpale tuoretta salmiakkisuklaata.

Tänä vuonna Iittalassa oli kiva yllätys: pieni kauppa, jossa myytiin koreja. Valikoimassa oli myös reilun kaupan teetä (saattoi olla kahviakin) ja ekopesuaineita ja tuoksusaippuoita. Ostin Samu White-pesuainetta (sitä myy nettikaupassa Ekolo) ja omena-kaneli-teetä. Lisäksi sain kokeiltavaksi pesupähkinöitä. Minusta kokeiluerä on kauppiaalta hyvä idea, koska ainakin minä olen arkaillut pähkinöiden ostamista.

Vaikka tämä korikauppa oli tosi kiva, niin sieltä lähtiessämme mietin, miksi luontoystävällisiä pesuaineita on myynnissä lähinnä vain pienissä vaihtoehtomyymälöissä. Tavallisesti ei ole aikaa tai halua käydä monessa eri kaupassa perustarvikkeita hankkimassa, joten nappaan lähimarketin hyllystä tarjouspulverin. Uskon myös, että osa asiakkaista vieroksuu hippityylisiä putikkeja.

Samalla matkalla pysähdyimme vielä Hämeenlinnassa ruokaostoksilla. Kaupungin kupeeseen on avattu jättiläiskokoinen Prisma. Päätin saman tien käydä katsomassa, olisiko pesupähkinöitä. Niitä sentään en löytänyt, mutta yllättävän hyvä valikoima luontoystävällisiä pesuaineita löytyi. Ostin Ecoverin tiskiainetta ja Sonett-sappisaippuaa.

En hirveästi pidä isoista marketeista, mutta näyttää siltä, että mitä isompi kauppa on, sitä parempi valikoima vaihtoehtotuotteita siellä on. Marketin hyllyltä luontoystävälliset pesuaineet päätyvät erikoisliikettä helpommin ns. tavallisenkin kuluttajan kotiin.

Kun vielä löysin suosikkiteetämme Nordqvistin Reilu Luomusta irtoteenä, olin tosi tyytyväinen kauppareissuumme. En tiedä, kuinka kauan tätä hyvää earl greytä on saanut irtoteenä, mutta ainakaan pienissä lähikaupoissamme ei sitä ole ollut. Tosin niistä sitä ei saa edes pussiteenä.

Nyt vain täytyy toivoa, että Kotkan Prismassa on myynnissä näitä tuotteita. Parasta tietysti olisi, että olisi eko-Pirkka- tai eko-Rainbow-tuotteita.

2 kommenttia:

Anne Rongas kirjoitti...

Olen samaa mieltä: lisää ekologisia vaihtoehtoja marketteihin!

Virojoen Vellikellossa (S-market) löytyi kesällä ekologista samppoota ja hoitoainetta.

Kun seuraamani blogi nosti esille fosfaatittomat pesuaineet, muistin tarkkailla tuoteselosteita pesu- ja tiskiainepaketeista.

Fosfaatittomia löytyy, kun osaa etsiä. Ja muistaa etsiä. Mahdottomasti vaan tarvitsisi tietoa eri tuotteista ja niiden ympäristövaikutuksista. Mikäs se olikaan se wiki, jossa oli näitä opastuksia...

ninni kirjoitti...

Heips!

Tulin kurkkaamaan ja ihmettelemään mistä löydät kaiken energian ja ajan tähän :-o

Kivoja juttuja joita tulen kyllä vastaisuudessakin lueskelemaan.

Oli tosi mukava nähdä, hyvää loppukesää ja syksyä sinne!