keskiviikko 2. joulukuuta 2009

"Mikäli havaitsette ongelmia nettisivuille pääsyssä, ottakaa yhteys"


Tänään kesken koulupäivän (eli illan) tuli Kollega Anne melkoisen tuohtuneena luokastaan ja selitti jotain, miten ei ollut päässyt nettiin kurssin sivuille. En kuunnellut kovin tarkasti, vaan heitin, että mullakin oli eilen sen kanssa ongelmia. Ilmeisesti jokin päivitys meneillään. Nehän silloin tällöin haittaavat iltatyöskentelyä.

Vähänpä tajusin, minkälaisestä päivityksestä oli kyse. Vasta kotona luettuani Opeblogin jutun Kotkan oppilasverkossa sosiaaliset verkostot kielletty – paitsi Facebook ymmärsin, että seuraavan päivän tunnit menevät osin uusiksi. En pääsekään käymään läpi äikän kurssin keskustelua, koska se on ollut Ningissä.

Olen vetänyt parin vuoden kursseihin liittyviä keskusteluja ja mm. Seitsemän veljestä -lukupiiriä Ningissä. Tai ei niissä mitään vetämistä ole. Opiskelijat keskustelevat varsin innokkaasti, todella asiantuntevasti ja asiallisesti. Samaan keskusteluun ovat liittyneet sekä etä- että lähiopiskelijat. Eräässä kokeilussa mukana oli aikuislukio ja päivälukio, jolloin keskusteluihin otti osaa eri sukupolvia.

Olemme yleensä kirjautuneet ensimmäisen kerran tunnilla ja samalla kirjoittaneet ekan kommentin. Siitä on ollut hyvä jatkaa kotona. Esimerkiksi Seitsemää veljestä lukeva joukko intoutui upeisiin keskusteluihin. Puhuttiin veljesten luonteista, käyttäytymisestä, miehisyydestä ja naiskuvasta. Millään kirjallisuustunnilla emme olisi yksinkertaisesti ehtineet käydä läpi kirjan joka lukua, niin kuin nettikeskustelussa teimme. Lisäksi opiskelijat saivat kysyä minulta tekstissä olevia hankalia sanoja. Siinä saattoi muutama entisajan työväline tai vaatekappale tulla tutuksi.

Uskon (pakkohan minun on), että ATK-keskuksella tms. on ollut pätevät syyt toimintaansa. Eniten tässä harmittaa se, miten asia tuli tietooni. Ilman Kollegaa olisin huomenna ollut itse samassa tilanteessa ihmettelemässä, mikä nyt on vikana. Toiseksi harmittaa se, että yksipuolisesti mennään tekemään päätöksiä, joilla on suht isoja vaikutuksia. Olisi mukava tulla edes kuulluksi - ja kuulla päätösten takana olevat perustelut.

Ja ilman muuta minua harmittaa, jos seuraavalla kurssilla en pääse luokassa esittelemään alustaa ja näyttämään, miten siellä toimitaan. Keskusteluista en kuitenkaan luovu. Ne ovat tulleet jäädäkseen.

Ei kommentteja: