sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Verkko liekeissä eli somea oppimassa


Sometu-pikkujoulu?

Osallistuminen mielenkiintoisiin keskusteluihin kalamaljassa ja world cafessa, erilaisista nettimedioista kuuleminen ja niiden kokeilu, luova kirjoittaminen, powerpointtien tuunaus ja monien uusien Twitter-kontaktien ja Facebook-frendien löytäminen.

Lisäksi tuliveistoksen rakentaminen ja polttaminen (kuvassa), saunominen ja uiminen, syöminen ja juominen sekä Powerpoint-karaoke.

Sometun rivijäsenenä mietin hetken, ennen kuin päätin osallistua Espoon Siikarannassa viikonlopputapaamiseen ja pikkujouluun. Olisihan sitä ollut muutakin näin joulun alla. Niin kuin suursiivousta. Mummon antama malli istuu tiukassa, mutta onneksi olen valmis joustamaan. Tosin yllätyksekseni Mies soitti ja kysyi, mitä sanon, jos hän imuroi sohvat. Mitäpä minä siihen. En suinkaan vastustellut.

Kun siivousmurheet olivat siis pois mielestä, niin saatoin keskittyä osallistumaan. Ykköskokemukseksi voisin valita keskustelut. Yhtään keskustelua ei käyty tyypillisessä seminaarimuodostelmassa, vaan nyt kokeiltiin kalamaljaa eli fish bowl -menetelmää, joka muuttaa perinteisen paneelikeskustelun kaikkia osallistujia aktivoivaksi pyöreän ringin keskusteluksi. Osallistuin ensimmäistä kertaa myös world cafe -keskusteluun, jossa rikotaan tavanomaisen ryhmäkeskustelun rutiineja. Aiheet eivät olleet helppoja, mutta olivat mielenkiintoisia: Miten päästä mukaan oppimistarinaan? ja Aktiivinen kansalaisuus.

Molemmat olivat sekavia, mielenkiintoisia ja ehdottomasti hauskoja tilanteita. Ja koko ajan mukana oli osallistujia myös verkon välityksellä ainakin Connect prossa ja Twitterissä. Vaikka tekniikka ei aina toiminut niin kuin piti, niin oli mahtavaa saada väläys mahdollisuuksista, joita kameroiden ja läppäreiden käyttö tuo tullessaan, kun keskitytään asiaa eikä laitteisiin. Olen varma, että ennen eläkkeelle lähtöäni käytän nyt kokeiltuja juttuja osana normaalia koulutyötä.

Työpajoissa keskustelin Powerpointeista, kokeilin vihdoin Google Wavea ja sain lisävinkkejä kuvien käytöstä. Twitterin esittely ja vierihoitona annetut neuvot ja vinkit sekä sen että Facebookin käyttöön osuivat kohdalleen. Kiitos @Pauliina!

Luovan kirjoittamisen sessio palautti mieleen taas kirjoittamisen hauskuuden. Pääsisinpä joskus oppitunnilla samaan tunnelmaan, mikä vallitsi hetki ennen kuin Anne-kollega näppäsi ensimmäisen kuvan valkokankaalle ja antoi luvan aloittaa.

Niin ja se tuliveistos. Päivän istumisen ja runsaan ruokailun jälkeen teki mieli ulos, ja pääsin auttamaan @Peeiitä illan toisen kohokohdan eli tuliveistoksen rakentamisessa. Tuloksena oli verkko, joka hehkui illassa. Teos oli paitsi verkkoelämän symboli niin samalla yksi 3000:sta kannanotosta ilmaston lämpemistä vastaan. Flickrissä lisää kuvia.

Illan toinen kohokohta oli Powerpoint-karaoke. Arpa ei onneksi osunut minuun, joten vältyin joutumasta yleisön eteen esittämään itselleni vierasta Slidesharesta napattua Powerpoint-esitystä. Hervottoman hauskat tulkinnat paikoin yhtä hervottomista kalvosarjoista kyllä naurattivat. Pelko omasta vuorosta hieman laimensi iloa.

Vielä jäi asioita oppimatta. Vuoroaan odottavat ainakin Flowdockin käyttö ja Second life. Spotifyn säestyksellä tanssittu humppa sen sijaan saa jäädäkin kokeilematta.

****************************************************************************

Luettuani tämän postauksen minun oli pakko vetää henkeä. Vasta noin kahdessa vuodessa (liityin Sometuun vuoden 2007 lopulla ja aloitin blogin 10.7.2008) olen oppinut valtavasti. Kaksi vuotta nuorempi minäni ei olisi ymmärtänyt puoliakaan ym. termeistä ja ohjelmista, eikä nykyinenkään minä niin nörtti vielä ole, että todella hallitsisi ne. Lisäsin siksi linkkejä, jos vaikka joku satunnainen selaaja sattuisi ihmettelemään, mitä nuo kaikki ovat. Ja jos erilaisten härpäkkeiden oppiminen kiinnostaa, niin Sometua parempaa paikkaa ei ole.

2 kommenttia:

Anne Rongas kirjoitti...

Kertomuksessasi nousi esille se, mitä myös kovasti haettiin eli että vaikka käsittelyssä on sisällöllisesti ihan laadukasta ja painavaa, niin menetelmät olisivat vapauttavia, luovuuteen rohkaisevia ja osallistumiskynnystä madaltavia.

Hauskaa oli, vieläkin hymyilyttää moni ilahduttava virallisemman ja epävirallisemman ohjelman juttu.

Pauliina kirjoitti...

Kaunis kiitos itsellesi! Oli ihanaa tavata livenä ja oppia tuntemaan toisemme : D Toivotaan, että ensi kerta tulee pian, jolloin taas pääsemme tapaamaan. Hauskaa joulunodotusta!