maanantai 29. joulukuuta 2008

Leipää ja hilloa

Leivänleivontaohjeiden etsijoille: Leipäreseptejä julkaisevia blogeja löytyy täältä.

Uunituoretta leipää! Olen saanut eniten kommentteja leivänleipomista käsittelevään postaukseeni: viimeisimpänä Anonyymi kyseli ohjetta yleiskoneen käyttöön, ja nyt vielä Anne kyseli punasipulihillon reseptiä. Vastaan nyt tässä molemmille.

Leipätaikina yleiskoneella

Tai oikeastaan leipomisasiassa puheenvuoro on Miehellä:
"Ensin lämmitä neste ja liuota hiiva ja sokeri tai hunaja siihen. Sitten neste kulhoon ja jauhot, joihin on sekoitettu suola, perään esim. kolmessa erässä. Rasvaksi mielellään pehmennyttä voita, joka heitetään sekaan vaivaamisen loppuvaiheessa. "

Vaivausaika on vaihdellut, mutta paras lopputulos on tullut, kun kone kävi noin vartin hitaalla (nopeus 2) nopeudella. Taikinasta tulee enemmän tai vähemmän koukkuun tarttuva möykky, joka on joskus melko pallomainen, toisinaan taas "verkkomainen". Syynä ilmeisesti on sekä taikina koostumus että vaivaamiseen käytetty aika. Meillä on kuitenkin takana vasta noin 10 kerran leipomiset. On annettu nousta kauan, taikinana noin puoli tuntia - kolme varttia ja leipinä noin puoli tuntia.

Olemme jutelleet leipomisesta monien kanssa, ja joulupukki toi Jan Hedhin leipäkirjan. Kaikkien asiantuntijoiden mukaan (Mummo, Naapurin Emäntä ja Kokkivävy sekä Hedh) vaivata saa melko pitkään. Monien keittokirjojen varoitus liian pitkästä vaivaamisesta sitkon menettämisen pelosta on kyllä kysyttäessä ollut tuttu, mutta kukaan ei ainakaan myöntänyt, että näin olisi käynyt.

Esim. Hedhin kirjan mukaan taikinaa vaivataan yleiskoneella yhteensä 20 minuuttia ja suola lisätään vasta loppuvaiheessa. Kirja on melkoinen tietopaketti leipomisesta, siinä jopa neuvotaan tekemään omaa hiivaa, mutta lähes kaikki ohjeet vaativat kahden päivän operaation juurineen ja esitaikinoineen. Emme ole vielä ryhtyneet sellaiseen, mutta lupaan raportoida.

Olemme syöneet leipää paljon. Epäonnistunutkin kokeilu on maukasta uunilämpimänä ja pakko myöntää, että huonostikin noussut sämpyläjauhoista tehty leipä voittaa kaupan valmiiksi viipaloidut. Leivän päällä on erityisesti jouluna mennyt maksapateeta (halusin ehdottomasti karpalopateeta, joka oli puolen kilon pakkauksessa) ja punasipulihilloa.

Punasipulihillo

Löysin ohjeen Toivekoti & puutarha -lehdestä nro 1/2008. Siinä tämän nimi on sipulimarmeladi. (Suluissa oma versioni)

ainekset:
5 sipulia
0,5 dl rapsiöljyä
4 mausteneilikkaa
0,5 dl juoksevaa hunajaa
2 dl punaviiniä
suolaa ja vastajauhettua pippuria

- Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi.
(Me hyödynsimme Kenwoodia vetelemällä punasipulinpuolikkaita viipalointiterällä)
- Kuullota sipulia kevyesti padassa noin 10 min. Älä ruskista. (Käytin rypsiöljyä)
- Lisää mausteneilikat, hunaja ja punaviini. Mausta.
(Panin neilikoita enemmän kuin 4 ja lisäksi rosmariinioksia.)
- Anna hautua kannen alla noin puoli tuntia. Sekoita välillä. Tarjoa haaleana tai
huoneenlämpöisenä.
(Kun hillo oli valmis, se tuntui minusta tosi happamalta ja lisäsi hunajaa pari lusikallista, mikä ei lopulta olisi ollut tarpeen. Maku muuttui jäähtyessä ja lopputulos on mukavan makea. Panin kolmeen vanhaan hillopurkkiin, joita oli Siskon ohjeen mukaan pidetty kuumassa uunissa.)

Yksi purkki on kohta syöty itse, toinen meni Miniälle ja Vävylle Tapaninpäiväaterialle ja kolmas odottaa jääkaapissa. Viemme sen Siskolle tuliaisiksi. Lehden kuvassa ilmeisesti keltasipulista tehty hillo on aneemisen väristä, mutta punasipulista ja punkusta tulee kauniin punaista.

Sain joulupukilta lahjaksi kameran, joten kuvia leivistäkin on tulossa, kunhan ollaan parempien kaistojen äärellä.

3 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Kiitos yksityiskohtaisesta kuvauksesta! Nyt on paljon luottavaisempi olo taikinan teon kanssa. Kun näppituntuma puuttuu ja täytyy luottaa lähinnä silmiinsä, täytyy opetella ihan uudestaan alusta, miltä taikinan pitäisi näyttää, kun se on riittävästi vaivautunut. Varmaankin vaivasin liian vähän aikaa, mutta leivistä tuli silti oikein hyviä. Seuraavaksi kokeilen pidempää vaivausaikaa. Ja ilman muuta itse leivottu on parempaa kuin kaupan täynnä ilmaa olevat höttöleivät!

Armi kirjoitti...

Hei Päivi!

Kiva, että leivät onnistuivat. Sanoit aiemmassa kommentissasi, että nyt saattaa alkaa leivän ja kakkujen yliannostelu. Mekin yritetään välttää tekemästä liian usein. Varsinkin muffinsit olisivat herkkuani.

Löysin Ibid's bread -nimisen blogin, jossa Antti-Juhani Kaijanaho -niminen herra leipoo leipää sekä suomeksi että englanniksi. Se näyttää olevan tällä haavaa ainoa suomeksi kirjoitettu leipäblogi.
http://ibidsbread.blogspot.com/

Jos joku löytää lisää leipäblogeja, niin otan mielelläni vinkit vastaan.

Olen yrittänyt kannustaa Miestä aloittamaan aloittelevan leipojan blogin, muttei ainakaan vielä ole innostunut.

Kakkujen tekijöitä on bloggaajissa tosi paljon, ja heidän teoksensa aivan uskomattomia. Eilen illallakin kulutin pitkän ajan ihaillen eri tekijöiden piparkakkutaloja.

Sanna kirjoitti...

Hei!

Aloitteleva leipäblogi löytyy osoitteesta:

http://taikinatiinu.blogspot.com.

Tervetuloa lueskelemaan!

t. Sanna